The Song of Achilles - Madeline Miller
- Solicitați un link
- X
- Alte aplicații
Trebuie să spun că din perspectiva cuiva care a fost obsedat de mic cu mitologia greaca, “The Song of Achilles” scrisă de Madeline Miller, a fost o carte grozavă care s-a ridicat la așteptările mele.
“Achilles, „cel mai bun dintre toți grecii”, fiul crudei zeițe a mării Thetis și al legendarului rege Peleus, este puternic, iute și frumos, irezistibil pentru toți cei care îl întâlnesc. Patroclus este un tânăr prinț stingher, exilat din patria sa după un act de violență șocant. Aduși împreună de către soarta, ei creează o legătură de nedespărțit, în ciuda faptului că riscă mânia zeilor.
Ei sunt antrenați de centaurul Chiron în artele războiului și a medicinei, dar când vine vorba că Elena din Sparta a fost răpită, toți eroii Greciei sunt chemați să asedieze Troia în numele ei. Sedus de promisiunea unui destin glorios, Achilles se alătură cauzei lor, iar sfâșiat între dragoste și frică pentru prietenul său, Patroclu îl urmează. Ei nu știu însă că destinele crude îi vor testa pe amândoi ca niciodată și le vor cere un sacrificiu teribil.”
Cartea prezintă evenimentele Iliadei prin ochii lui Patroclus, născut prinț, însă neiubit de familia sa. După ce omoară accidental un băiat, este exilat la curtea lui Peleus, unde îl întâlnește pe Achilles. Cei doi devin prieteni buni în scurt timp, iar la varsta de 13 ani Achilles este trimis la Chiron. Patroclus îl urmează și ajung sa rămână ceva vreme în peștera centaurului. După părerea mea aceasta perioada a fost cea mai frumoasa deoarece au fost fără griji și foarte fericiți. În toți acei ani petrecuți acolo exista o atmosfera minunata și chiar mi-a făcut plăcere sa citesc despre copilăria lor.
Totuși nimic nu durează la nesfârșit pentru ca Achilles și Patroclus sunt trimiși la război, unde lucrurile nu merg chiar bine. Achilles ajunge sa o revendice pe Briseis, o tânara capturata, pentru a o salva de Agamemnon. Mai târziu aflam ca Agamemnon și Achilles se cearta, iar urmările sunt tragice. Acesta refuza sa mai lupte, însă fiind “Aristos Achaion”, armata are de suferit, pierde multe batalii și multi soldați. Patroclus, satul de încăpățânarea lui Achilles, ii îmbracă armura și pleacă pe câmpul de lupta. Incearca sa se apere cât de bine poate, însă Hector este mai puternic și îl omoară. Achilles, îndurerat de moartea prietenului lui, pică intr-o depresie se duce sa îl ucidă pe Hector, iar apoi refuza sa ii returneze corpul familiei sale. Într-un final și el este ucis, dar asta reprezintă fericire pentru el. Se va reuni cu Patroclus.
Doamne și încă cât de frumos s-a terminat cartea. A fost un rollercoaster emoțional, iar pe mine mai impresionat pana la lacrimi iubirea lui Achilles pentru Patroclus. Totul e scris intr-o nota poetica și mi-a fost putin greu având în vedere ca eu am parcurs lectura în limba engleză, totuși mi se pare fascinant cât de fermecător a reușit autoarea sa scrie niște scene atât de sfâșietoare. Am adorat abordarea lui Miller și cred ca a făcut o treaba grozava în a reprezenta o relație queer. E nevoie sa menționez și faptul ca aceasta carte este plina de citate minunate.
Dacă sunteți pasionați de Grecia antică, vă recomand din suflet “The Song of Achilles” pentru ca sunt sută la sută sigură că o să o iubiți. Din partea mea primește 4.5\5⭐️ și se încadrează în categoria de cărți pe care mi-ar face plăcere sa le mai parcurg o data și sa ma facă sa simt aceleași emoții pe care le-am experimentat și prima oară.
- Solicitați un link
- X
- Alte aplicații
Comentarii
Trimiteți un comentariu